top of page

קצת היסטוריה

לאחר בחירת נושא הפרויקט חקרתי לעומק את ההיסטוריה של קיום  אירועים וטקסים, תהליכים שהשתנו עם השנים באירועים מסוימים ואילו

...אירועים נשארו ממש אותו הדבר

איור היסטוריה-01.png
א'-ב' של מסיבה
א ב של מסיבה כתום-01-01.png

מסיבה כוללת בדרך כלל:

  1. התכנסות של מוזמנים שקיים ביניהם קשר כלשהו, משפחתי או חברתי

  2. כיבוד למוזמנים עפ"י סוג האירוע

  3. עוגה שמשמשת לרוב גורם מרכזי באירוע

  4. מוסיקה שמתנגנת ברקע המסיבה

  5. קישוט ועיצוב שמח במקום המסיבה

  6. מתנות ואיחולי ברכות לחוגגים

מהו טקס מעבר
מסיבה טקס מעבר-01-01.png

מסיבות רבות מתקיימות על מנת לציין טקסי מעבר בחייו של האדם. חשיבות הטקס הוא במסר הסמלי שהוא מעביר, הנותן למציאות החברתית משמעות מיוחדת. טקסי מעבר מציינים מעבר ממעמד חברתי אחד למעמד חברתי אחר בחברה אנושית כלשהי. לדוגמא, מעבר ממעמד של ילד למעמד של בוגר, ממעמד של רווק למעמד של נשוי, ממעמד של אדם פרטי למעמד של איש ציבור וכיוצא באלה. טקסי מעבר דתיים ידועים הם מילת גברים או נשים, בר מצווה ועוד. טקסי מעבר חילוניים הם, למשל, כניסה לכיתה א', קבלת תעודת זהות, גיוס לצבא ועוד.

מהי מסיבה
אייקונים-11.png

מסיבה היא אירוע חברתי שמטרתו לשמח ולשעשע את המשתתפים בו.

המונח "מסיבה" מתייחס להיבט החברתי של ההתכנסות. מטרת ההתכנסות יכולה להיות בעלת משמעות דתית, חברתית או תרבותית. קיים קשר בין מסיבות לבין חגיגות וחגים דתיים או תרבותיים, אבל מסיבות נערכות בדרך כלל על ידי גורמים פרטיים או מסחריים והן לרוב לא-פורמליות.

ירושלים-_מסיבה_בגן_הילדים-JNF006816.jpeg
Wedding_cake1.jpg
images.jpg
 מסורות שונות של מסיבות
סוגי מסיבות
סוגי מסיבות
יום הולדת
יום הולדת-01.png
Birthday_party.jpg
party-hat-birthday-hat-party-birthday.jp
birthday-cake-candles-birthday-cake-roya

נוהגים לציין את תאריך הולדתו של האדם אחת לשנה במסיבת יום הולדת. במסיבה מוזמנים בדרך כלל המשפחה וחבריו של החוגג. לציון מיוחד זוכה יום הולדת שבו גיל החוגג הוא "עגול". כמו כן, לעתים גם מוסדות חוגגים את יום השנה להיווסדותם במועדים מיוחדים, כגון, עשור או יובל.

ביום ההולדת קיימים מספר מנהגים:

  • מקום מסיבת יום ההולדת מקושט בבלונים.

  • הכנת עוגה עם נרות עליה כמספר שנותיו של האדם החוגג בתוספת נר "לשנה הבאה", החוגג נושף על הנרות על מנת לכבותן תוך שהוא מביע משאלה בלבו.

  • הנפת החוגג באוויר כשהוא יושב על כיסא לפי מספר שנותיו בתוספת פעם נוספת "לשנה הבאה.

  • המוזמנים שרים שירי יום הולדת. השיר הנפוץ ביותר ביום הולדת הוא  "היום יום הולדת".

  • הענקת מתנות לאדם החוגג.

  • איחולי ברכות לחוגג בעל פה או בכתב. ברכות נפוצות הן: "יום הולדת שמח", "עד מאה ועשרים", "מזל טוב", ו"איחולי בריאות, אושר והצלחה".

 

ציון יום ההולדת מוזכר במסורת היהודית בספר בראשית, פרשת "וישב": "ויהי ביום השלישי, יום הולדת את פרעה, יעש משתה לעבדיו" (פרק מ', פסוק כ'). לטענת יהודים דתיים, בהתבסס על פסוק זה, יום הולדת הנו "מנהג גויים" שהחל במצרים העתיקה ולכן הם מעדיפים שלא לחגוג יום הולדת. מנגד, מוצגת הטענה כי העובדה שהגויים נהגו מנהג מסוים, אין בה כדי לפסול אותו, כל עוד שזהו מנהג בעל יסודות במסורת ישראל. בתלמוד הירושלמי מצוין שכאשר עמלק היה נלחם באומות אחרות, הוא הציב חיילים שהיה להם יום הולדת באותו היום, ובכך הצליח להתגבר על אויביו, בשל האמונה שמזלו של בעל יום ההולדת גובר באותו יום. בספרות חז"ל אין התייחסות כלשהי לעריכת ימי הולדת, ואולי יש לתלות את הסיבה לכך בחששם של חז"ל מפני אימוץ מנהגים פגניים. אלא שהסבר זה מעורר את השאלה מדוע טקסי הלוויה ונישואין שהיו מלווים במנהגים פגניים לא נאסרו. קיימות דעות חלוקות במסורת היהודית באשר לציון חגיגת יום ההולדת, אולם מנהג יום ההולדת התקבל בקרב קהילות ישראל, ואולם תוכנו של ציון יום ההולדת שונה ממקום למקום, איש איש לפי מנהג אבותיו.

יום הולדת בתרבות המודרנית בישראל

מנהגי יום ההולדת הנהוגים כיום התפתחו באירופה במאות השנים האחרונות ובפרט בגרמניה. בארץ ישראל אומצו מנהגי יום ההולדת על ידי ההנהגה הציונית, שקבעה לפרטי פרטים את צורת החגיגה בגני הילדים על פי הדגם האירופי, כחלק ממאמץ כולל ליצור "עם ציוני חדש" בעל טקסים משלו. במשרד החינוך קיים דגם אחיד לציון יום ההולדת בגן. המתכונת הקבועה כוללת התכנסות משותפת, שירי פתיחה וסיום, פעילויות מוזיקליות עם מתנה, עוגה, כיבוד מתאים לאירוע עצמו וכיסא מקושט לילד החוגג יום הולדת. שימת הדגש היא על ייחודו של הילד החוגג יום הולדת על מנת שירגיש במרכז. לפיכך, יתקיים דיון לפני האירוע על מנת שתינתן לילד האפשרות לבחור את תוכן האירוע. באופן כזה, כל אירוע יהיה שונה במקצת אך במתכונת המסגרת הכוללת של משרד החינוך. בעידן המודרני בה קיימת מודעות רבה לתזונה ולבריאות הגוף, יותר ויותר גנים בארץ חוגגים יום הולדת עם כיבוד בריא יותר בתמיכת ההורים.

ברית/ה
ברית-01.png
birthday-cake-candles-birthday-cake-roya
party-hat-birthday-hat-party-birthday.jp
Birthday_party.jpg

ברית היא מצוות "עשה" יסודית ביהדות לימול את עורלת כל הזכרים ביום השמיני ללידתם. נהוג לערוך את הברית בטקס חגיגי כשהמילה מבוצעת על ידי מוהל.

על פי המקרא, מקורה בציווי של אלוהים לאברהם אבינו בספר בראשית, כאשר אלוהים כורת ברית עם אברהם ומבטיח לו להרבות את זרעו, בתמורה להתחייבות מאברהם לימול עצמו ואת זרעו לדורותיו כאות לקיום הברית. אדם שלא נימול נקרא במקרא "ערל" ודינו של יהודי שלא נימול במזיד הוא כרת. אין ביהדות מילה לנשים. לעומת זאת, מהתלמוד עולה שעל אף שאישה אינה כלולה בברית המילה, היא נחשבת למהולה.

טעמי המצווה הם להבדיל בין ישראל לאומות בסימן גוף.

 

טקס ברית המילה – הטקס מתחיל כאשר המגיש מכניס את התינוק למקום הטקס ומעבירו לסנדק שמניח את התינוק על ברכיו במהלך הברית. המוהל אחראי בפועל על ביצוע המילה הכוללת את חיתוך הערלה. מקובל שהמוהל הוא אף אחראי על מהלך טקס ברית המילה כולו. במהלך הטקס הורי התינוק מעניקים לבנם את שמו ומכריזים על השם לראשונה. נהוג לערוך את מסיבת ברית/ה בבית הכנסת, בבית או באולם אירועים מעוצב בהתאם, אליה נוהגים להזמין משפחה וחברים, לערוך הטקס עם כיבוד עשיר כשברקע מתנגנת מוסיקת רקע.

יש המבצעים את ניתוח המילה למטרות רפואיות. מחקרים שונים מראים כי מילה מפחיתה את הסיכון למחלות מין ודלקות.

ישנם מתנגדים לברית המילה התופסים אותה כפעולה מיותרת הפוגעת בשלמות הילוד וגורמת לכאב, תוך צידוד בנזקים אפשריים מהתהליך. בשנת 1998 הוגשה עתירה שדרשה להוציא אל מחוץ לחוק את ברית המילה בנימוק של "פגיעה בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו". העתירה נדחתה על הסף. בשנת 2013 הצהירה האסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה כי היא מודאגת מהפרות מסוימות של שלמותם הפיזית של ילדים והתייחסה למילת זכרים צעירים מסיבות דתיות. משרד החוץ הישראלי ראה זאת כהתקפה על מנהגי היהדות, ובעקבות מאמצי שכנוע מארגונים יהודיים, בשנת 2015 קיבלה האסיפה החלטה מתוקנת שאינה מגדירה את המילה כהפרה של שלמות הילד או כבלתי מוצדקת מבחינה רפואית. מבין מתנגדי ברית המילה יש העורכים במסגרת מסיבת קבלת הפנים לתינוק/ת טקס אלטרנטיבי בשם "ברית שלום" שמטרתו הצעת חלופה סמלית למילת הבשר. בטקס זה מעניקים לתינוק את שמו. כיום רבים נוהגים לערוך ברית מילה כירורגית בה המוהל הנו רופא, וזאת על מנת לוודא שההליך יהיה תחת פיקוח רפואי. 

זבד הבת – לרגל לידת הבת יש העורכים אירוע חלופי למסיבת הברית המכונה בשם "בריתה". באופן מסורתי זהו טקס דתי המשלב תפילות ופיוטים מיוחדים. כיום המנהג לערוך בריתה התפשט לחוגים נוספים ולא תמיד הוא נושא אופי טקסי או דתי. בריתה אינה כוללת מילה.

בר/בת מצווה
בר מצווה-01.png
Bat_Mitzvah_Girl.jpg
בר_מצווה.jpg
1280px-Bar_mitzvah_west_wall.jpg

ביהדות גיל 13 לנערים וגיל 12 לנערות הוא הגיל שבו הנער והנערה נכנסים בעול תורה ומצוות.

הנער מציין את המאורע בהנחת תפילין, עלייה לתורה ובחגיגת בר מצווה. נהוג שחתן בר המצווה נושא דרשה. חגיגת בר המצווה נערכת לרוב באולם שמחות. יש הנוהגים לערוך העלייה לתורה בכותל ולאחר מכן לסעוד יחד עם המשפחה והקרובים במקום לחגוג באולם שמחות.

בעבר לא נהגו לציין את כניסת הבת למצוות בחגיגה פומבית, ולכל היותר ערכו מסיבה משפחתית או שהבת חגגה עם חברותיה. בעת החדשה החלו לערוך חגיגת בת מצווה ובקהילות לא אורתודוכסיות הבת גם עולה לתורה.

בקרב חילוניים ומסורתיים בישראל ובקהילות יהודיות ברחבי העולם, רבים חוגגים בר/בת מצווה במסיבה ללא סממנים דתיים. מסיבות כאלו נערכות בבית, במסעדה או באולם אירועים. הן כוללות סעודה, מוזיקת רקע או מוסיקה לריקודים, ולעיתים נאום של חתן/כלת השמחה ושל הוריהם. יש המוסיפים לאירוע הופעות בידור, הקרנת סרט אודות הנער/ה החוגג/ת, ספר אורחים ועוד.

חתונה
חתונה-01.png
wedding-1779414.jpg
1280px-Jensen_Shanahan_wedding_01b.jpg
wedding-reception-of-tom-and-joyce-todor

חתונה היא הכינוי של טקס הכניסה בברית הנישואים. טקס זה נערך בצורות שונות בתרבויות ובדתות שונות, וגם במסגרת תרבות מסוימת מתקיימות דרכים מגוונות לעריכתו.

בדת היהודית נהוג לערוך טקס חופה וקידושין. הטקס נערך עם רב. נהוג כי החתן מקדש את הכלה באמצעות טבעת ולאחר מכן החתן שובר כוס לזכר חורבן בית המקדש. בני הזוג הנישאים, מכונים "חתן" ו"כלה", ובתום הטקס הם נקראים "בעל" ו"אישה", וקיימת ביניהם זיקה המעוגנת בחוק. מסיבת חתונה מתחילה בקבלת פנים של הורי החתן והכלה, טקס נישואין ולאחר מכן סעודה וריקודים.

נהוג לקיים את מסיבת החתונה באולם/גן אירועים, בית כנסת, כפר נופש, בית מלון, וילה, בשמורת טבע או בבית.

יום הנישואין ה-25 מכונה "חתונת הכסף"ויום הנישואין ה-50 מכונה "חתונת הזהב". "חתונת היהלום" מציינת את יום הנישואים השישים של בני הזוג.

הצעת נישואין
הצעת נישואין-01.png
הורדה.jpg
Wedding_Cheers-800x500.jpg
love-washington-proposal-couple.jpg

הצעת נישואין מתרחשת בין שני בני זוג, כאשר אחד מהם מציע לשני לבוא בברית הנישואין. אם בן/בת הזוג מסכים/ה להצעה, הם יקראו מעתה מאורסים.

תקופת האירוסין נמשכת מיום הצעת הנישואין ועד ליום החתונה.

 

הצעת הנישואין בתרבות המערבית מלווה בדרך כלל בהענקת טבעת אירוסין לאישה, לרוב על ידי כריעת ברך. לרוב ההצעה נעשית על ידי הגבר, ללא ידיעה מוקדמת על כך מצד האישה, וישנן הכנות שנעשות לפני ההצעה עצמה: רכישת טבעת האירוסין ותכנון ההצעה, לעתים בסיוע של בני המשפחה והחברים.

 

בשנים האחרונות חלק מהצעות הנישואין עברו שינוי ובניסיון לשמור על מקוריות, מחפשים הגברים דרכים שונות להציע נישואין, לעתים באמצעות מסיבת הפתעה לבת הזוג כאשר קרובי המשפחה והחברים מוזמנים אליה. לעתים ההצעה נעשית לבד בצימר מקושט או על ספינה ועוד.

מסיבת רווקים/ות
מסיבת רווקים-01.png
love-washington-proposal-couple.jpg
Wedding_Cheers-800x500.jpg
הורדה.jpg

מסיבת רווקים/ות היא מסיבה שנערכת לכבוד הרווק/ה זמן קצר לפני טקס הנישואין במטרה לציין את סיום תקופת הרווקות של החתן/הכלה המיועדים.

מסיבת הרווקות נערכת בנפרד לכלה המיועדת על ידי חברותיה וקרובותיה ואילו מסיבת הרווקים נערכת לחתן המיועד על ידי חבריו וקרוביו. החתן או הכלה הם במרכז המסיבה ואת המסיבה מארגנים המוזמנים.

מסיבת רווקים כרוכות לעתים קרובות בצריכה מרובה של אלכוהול, הזמנת חשפנית ו"פריקת מתח" בטרם כניסתו של החתן בברית הנישואין. נהוג לערוך המסיבה במועדון חשפנות, מועדון, בר,  להשכיר מקום לאירוע או אף לחגוג בחופשה של החתן המיועד עם חבריו. בחו"ל.

 

תכני מסיבת הרווקות דומים לתכני מסיבת הרווקים. לעתים קרובות המסיבות נערכות בהשכרת בית פרטי בסגנון של מסיבת קוקטייל. יש מסיבות בהן האורחות נהנות מטיפולי ספא, שיעורי בישול, הרצאת אורח וכדומה. המסיבות בדרך כלל כוללות משחקים מיוחדים, קישוטים, עוגה ולבוש בצבע לבן של החוגגות. מסיבות מסוימות מתקיימות במקומות ציבוריים, כגון, בר או מועדון, ולעתים אף בחופשה בחו"ל.

חינה
Jינה-01.png
אירוע_משפחתי.jpg
הורדה (2).jpg
Tunku_Abdul_Halim_and_Tunku_Bahiyah_in_h

חינה היא טקס הנהוג בקרב עמים שונים במזרח התיכון, באפריקה ובהודו לפני החתונה, כטקס מעבר מחיים כיחידים לחיי זוגיות. הטקס אומץ גם על ידי חלק מיהודי עדות המזרח. החינה היהודית מתקיימת עם סיום הטבילה במקווה וטקסי הרחצה. בטקס מורחים בחומר אדום-כתום המופק מצמח ששמו העממי הוא "חינה" בצורה עגולה על כפות ידי החתן והכלה כרמז לצורתו של מטבע, כברכת שפע וכסימן מזל טוב.

את טקס החינה היהודי המסורתי נהגו לערוך לנשים בנפרד בהשתתפות קרובותיה וחברותיה. בטקס הכלה נהגה ללבוש בגדים מפוארים, משובצים בזהב, שעברו בירושה במשפחתה. במהלך הטקס נמרחה החינה על כפות ידי המשתתפים ולעתים גם על כפות רגליהם. ישנן וריאציות רבות של טקסי חינה. הטקס משתנה מעדה לעדה בהתאם למיקומה הגאוגרפי, ולכל עדה טקס חינה הייחודי לה.

במסורת היהודית ניתן פירוש נוסף לשמה של החינה, כרמז לשלוש המצוות בהן מצווה האישה:

חלה – מצוות הפרשת חלה מן העיסה

נדה – מצוות הקשורות בטהרת המשפחה

הדלקת הנר – מצוות הדלקת נרות שבת

כיום נוהגים לערוך את טקס החינה משולב לגברים ונשים. הזוג והמשתתפים לובשים לבוש מפואר וצבעוני. ישנם שירים וריקודים של העדה, אוכל בשפע וטקס העברת מתנות לזוג. הטקס נערך בדרך כלל באולם או בבית אחת המשפחות.

מה חדש?
מה חדש?
sweet sixteen

תופעת מסיבות המגדר החלה בארצות הברית בשידור חי בתכנית הבוקר "Today show" בה בני זוג גילו בשידור חי שעומדת להיוולד להם בת. מאז הקונספט צבר מומנטום וסחף את אמריקה כולה והגיע אף למשפחות רבות בישראל. במסיבות אלה ההורים לעתיד מבצעים את סקירת המערכות הראשונה, מבקשים מהרופא שלא לגלות להם את מין העובר, אלא לרשום את המידע על פתק ולהכניסו למעטפה חתומה. לאחר מכן ההורים הולכים למאפיה או לחנות בלונים עם המעטפה והם מבקשים שהעוגה או הבלונים יהיו מבחוץ בצבע ניטרלי ומבפנים יהיו בעלי צבע ורוד או כחול בהתאם למין העובר. בעת המסיבה ההורים לעתיד מזמינים את החברים והמשפחה ושם מפוצצים את הבלון או בוצעים את העוגה ומתגלה מין העובר. 

 

בצפון אמריקה משפחות נוהגות בדרך כלל לציין את יום ההולדת ה-16 של נערות (sweet sixteen) באופן מיוחד.בשנים האחרונות אף נערות בישראל שאבו את המנהג לחגוג יום הולדת זה בצורה מיוחדת יותר מימי הולדת אחרים.

כיום ישנם זוגות המחליטים להינשא בטקס נישואים אזרחי שלא תחת הרבנות הדתית, כמו כן, ישנם זוגות מהקהילה הלהט"בית הנאלצים להינשא בטקס אזרחי מאחר והרבנות אינה מכירה בהם כזכאים להינשא.

 

כיום בעידן הפייסבוק, האינסטגרם והטיקטוק תעשיית האירועים בשיאה. אפשרות שיתוף התמונות והמסרים העלתה את הרף בתחום עיצוב ומיתוג האירועים. ובהרבה אירועים כמו- חתונה, יום הולדת או מסיבה ניתנת תשומת לב רבה בתחום העיצוב. דוגמאות מהשנים האחרונות: עיצוב חדר בבלונים ממותגים, עוגות מספרים, עיצוב חתונה בנושא מסוים ומתנות ממותגות בבר/בת מצווה.

גילוי מין היילוד
עיצוב ומיתוג
נישואים אזרחיים
חץ-82.png
bottom of page